főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

15 év tranzit


A 15 év tranzit a kortárs építészet multimédiás bemutatója, mely az elmúlt másfél évtized építészetéből válogat. A médium alkalmas arra, hogy az építészeket közösen mutassa be épületeikkel - ami nem jelenti azt, hogy a megszólaltatott építészek a bemutatott házakról beszélnének. Inkább arról, hogy ki hogyan érzi magát a világban? Szűkebb pátriáján belül, munkahelyén, városban-országban, és persze most, hogy túl vagyunk a 15 év tranzit-várakozáson, a kérdés már úgy is megfogalmazható, ki hogy érzi magát az Európai Unióban?

Németország és Magyarország között igen jó kapcsolat bontakozott ki az utóbbi húsz évben. Ennek egyik remek megnyilvánulása volt az a siker, amit Vadász György építész és munkatársai arattak a Hannoveri EXPO 2000 magyar pavilonjával, s ennek szakmán belül különösen örültünk. A két hatalmas óvó kezet formáló, óriás szobornak titulálható építmény híven érzékeltette Magyarország sokszínűségét és szerepét a régióban. Egyúttal építészeti és mérnöki teljesítményként is különleges volt az országok pavilonjainak sorában.

A bemutatott épületek híven mutatják, hogy a funkció eredményes kielégítése lehetséges és szükséges, de nem elégséges feltétel az építészet megteremtéséhez. Egyben igazolják azt a tételt, hogy nincs új régi nélkül, amit sajnos még mindig csak az építészek egy része tart kellően szem előtt. A minket körülvevő világ végtelenül változatos és sokszínű, miközben minden újabb építmény tovább fokozza ezt az állapotot, amit így is gyakran káoszként élünk meg. Nem mindegy, hogy miként teremtődik meg egy-egy új HELY-zet. Ha jól tudjuk kezelni és megélni ezt a sokféleséget, akkor egyrészt számlálhatatlanul sok eleme jobban hasznára válhat mindnyájunknak a materiális valóságban. Másrészt a fejünkben sokat érő összképpé formálódhatnak. Hiszen az "összkép" mindig a fejünkben, gondolkodásunk közepette áll össze, persze külső források segítségével. A nyomtatás mellett éppen az elektronikus feldolgozás, a videó egy fontos új eszköz.


a baden-württembergi építészkamara női munkacsoportja

Videó-installáció a magyarországi építészetről


Megnyitó: 2004. június 17-én, 19.30 órakor
Cím: Architekturforum, Freiburg
Guntramstrasse 15, D-79106, Németország.

A megnyitón köszöntő beszédet mond
- Kurucz Gyula, a Stuttgarti Magyar Intézet főigazgatója, a rendezvény védnöke,
- Achim Könnecke, Freiburg Kulturális Hivatalának igazgatója,
- Wolfgang Bäumle, az Architekturforums e.V elnöke

Pásztor Erika Katalina és Orosz Enikő videó-installációját röviden ismerteti Vargha Mihály, az epiteszforum.hu főszerkesztője.

A kiállítás kurátorai: Koncz Ágnes építész (Freiburg) és Vargha Mihály.

A kiállítás megtekinthető: 2004. július 3-ig,
hétfőtől péntekig 10-17 óráig.
.....................................................................................

A kiállítást a Baden-Württembergi Építészkamara,
az Építészkamara Női Munkacsoportja,
az "Architekturforum Freiburg e. V.",
és a Freiburgi Magyarok Baráti Köre, mint házigazdák rendezésében, illetve meghívására a www.epiteszforum.hu online-folyóirat /Budapest/ valósította meg.

Az első alkalommal bemutatott videó-installáció magyarországi támogatói:
- Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal
- Magyar Építész Kamara
- "Az építés fejlődéséért" Alapítvány
- Építészet Háza Alapítvány
- Korzó 2000 Alapítvány

Budapesti Építész Kamara


Budapest Főváros Önkormányzata

 

A németországi támogatók:

SERVEX GmbH Siegen

• design: epiteszforum.hu • 2004© •