főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

15 év tranzit


A 15 év tranzit a kortárs magyar építészet multimédiás bemutatója, válogatás az elmúlt másfél évtized építészetéből. A médiumnak köszönhetően az építészeket épületeikkel együtt mutathatjuk be, ami nem jelenti azt, hogy a megszólaltatott építészek a bemutatott házakról beszélnének. Inkább arról, hogy ki hogyan érzi magát a világban? Szűkebb pátriáján belül, munkahelyén, városban-országban, és persze most, hogy túl vagyunk a 15 év tranzit-várakozáson, a kérdés már úgy is megfogalmazható, ki hogy érzi magát az Európai Unióban?

Az építmények híven mutatják, hogy a funkció eredményes kielégítése lehetséges és szükséges, de nem elégséges feltétel az építészet megteremtéséhez. Egyben igazolják azt a tételt, hogy nincs új régi nélkül, amit sajnos csak az építészek egy része tart kellően szem előtt. A minket körülvevő világ végtelenül változatos és sokszínű, miközben minden újabb építmény tovább fokozza ezt az állapotot, amit így is gyakran káoszként élünk meg. Nem mindegy, hogy miként teremtődik meg egy-egy új HELY-zet. Ha jól tudjuk kezelni és megélni ezt a sokféleséget, akkor egyrészt számlálhatatlanul sok eleme jobban hasznára válhat mindnyájunknak a materiális valóságban. Másrészt a fejünkben sokat érő összképpé formálódhatnak. Hiszen az "összkép" mindig a fejünkben, gondolkodásunk közepette áll össze, persze külső források segítségével. Az elektronikus feldolgozás, például videó formájában, egy fontos új eszköz.

A kiállítás könnyen összerakható, szállítható és installálható. Ez az építészeti roadshow az építészeti tereket a legkevesebb eszközzel és a legnagyobb hatással mutatja be. A néző a 71 perces program alatt 13 épülettel és 27 építésszel ismerkedhet meg.

Videó-installáció a magyarországi építészetről


Megnyitó: 2005. november 4., 19.00
Cím: Graz, HDA Haus der Architektur, Engelgasse 3-5.

A kiállítást megnyitja: Hans Gangoly és Gunther Zsolt

A kiállítás kurátorai: Koncz Ágnes építész (Freiburg) és Vargha Mihály.

nyitvatartás:
november 4-25.

Gunther Zsolt megnyitó szövege ITT olvasható. (német)

.....................................................................................

Támogatók:
- Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal
- Magyar Építész Kamara
- "Az építés fejlődéséért" Alapítvány.

Budapesti Építész Kamara


Budapest Főváros Önkormányzata

 

• design: epiteszforum.hu • 2005© •