főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

15 év tranzit


Ez a kiállítás nem csak videóinstalláció, nem csak építészeti kiállítás, s nem csak egy videófilm építészekről, hanem - reményeink szerint - mindezek hely-specifikus összessége. Leülhetünk és nézhetjük, mint egy filmet, de körbe is sétálhatunk a hatalmas fluoreszkáló képek és vetületeik által alkotott térben.
S ha valaki elfáradt a szubjektív kameramozgástól, a kiállításhoz tartozó magyar, angol és német nyelvű internetes honlapon helyben is böngészhet az elmúlt tizenöt évben megvalósult tizenhárom magyarországi építészeti projekt között.

Mivel az építészeket személyesen is be akartuk mutatni, nemcsak "termékeiket", mindenkinek ugyanazt az egyszerűnek tűnő kérdést tettük fel: hogyan érzed magad ebben a világban? Bár a beszélgetések során mindig máshová lyukadtunk ki, szó volt családról, gyerekekről, s arról is, hogy ki hány órát dolgozik naponta. A hetven perces program alatt megszólaló mind a huszonhét embernek közös mániája van, az építészet. Mindenkit ugyanabban a kissé elidegenítő hatású totálban, abszolút középre komponálva ábrázoltunk, ezzel is kihangsúlyozva a mű "felmérés" jellegét, hiszen koncepciónk része volt a kvalitatív közönségkutatás- és mérés szabályai szerint elkészített mélyinterjú sorozat.
A kiválasztásban az építészeti kurátorok a létrehozott építészeti minőségen túl szem előtt tartottak egyszerű mintavételezési szabályokat is. Nőket, fiatal építészeket, valamint kisebb építészeti projekteket is bemutatunk, hogy a kiállítás a magyarországi építészet reprezentatív mintájaként - ne csak építészeti szempontból - legyen érdekes.

Két mini dv kamerát rögzítettünk egy régi bukósisakra (kiskőrösi szabvány, kilencszázhetvenötből), s egyszerre indítva a kamerákat, amatőr látogatóként kívül-belül körbesétáltunk az épületekben. A kamerák rögzítették a körbenézés bizonytalanságát és véletlenszerűségét. A két kamera képét kockapontosan összevágtuk, s az eredmény egy nem tökéletesen egymáshoz illeszkedő, elektronikus mozgóképek által kiterjesztett tér lett.

Projektünk tudatosan alacsony költségvetésű, ami nem csak azért fontos számunkra, mert adófizetői pénzek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani.
A minimum költség - maximum tartalom elvének következetes alkalmazása egyfajta reflexió a nagy, költséges, profit- és szenzációéhes médiabizniszre. Média-kalózokként mindent magunk csináltunk, nagy hangsúlyt fektetve a tartalom (az üzenet) egyszerű továbbíthatóságára. Alternatív közvetítő csatornát létrehozva egy másfajta P2P (person to person, személyek közötti) hálózatot alkotva fogjuk 2005-ben ezt a nagyszerű emberi és építészeti teljesítményeket regisztráló "felmérést" Európa több nagyvárosában bemutatni.

Pásztor Erika Katalina
epiteszforum.hu

Videó-installáció a magyarországi építészetről


Megnyitó: 2005. augusztus 18., 18 óra
Megnyitja: Balázs Tibor Pro Architectura-díjas építész

Városi Galéria
Nyíregyháza, Selyem utca 12.

A kiállítás megtekinthető:
2005. augusztus 18-tól augusztus 31-ig
kedd-vasárnap 9-17 óra között

A kiállítás kurátorai: Koncz Ágnes építész (Freiburg) és Vargha Mihály.

.....................................................................................

Támogatók:
- Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal
- Magyar Építész Kamara
- "Az építés fejlődéséért" Alapítvány.

Budapesti Építész Kamara


Budapest Főváros Önkormányzata

• design: epiteszforum.hu • 2004© •