főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Vadász Bence (1964)

Tradíció
Építész család III. Generációja (Nagyapa: Vadász Mihály,
Apa: Vadász György)

Magyarországi modern építészet és Bauhaus újjáélesztése, ill. Mai hangon való megszólaltatása

Játékosság

Csinálom már tizenöt éve ezt a szakmát, és most kicsit úgy érzem, hogy megéreztem benne dolgokat. Ahogyan az állami megrendeléseknél azelőtt diktátumok voltak, most ugyanolyan diktátumok vannak a megrendelőknél, csak a pénz és a marketinges csapat az, aki megmondja, hogy meddig mehetsz el. Megvannak ugyanazok a gátak, csak egy kicsit mások a hangsúlyok.

Általánosságban a keretek közé zártságról nincs rossz véleményem, mert sokszor egy foghíj-épületet megtervezni sokkal nehezebb, de sokkal izgalmasabb, mint egy szabadon álló épületet. Amikor viszont kifejezetten pénzügyi eladhatósági szempontból lekerül egy anyag a homlokzatról, vagy laminált padlót kell betervezni oda, ahol tudod, hogy két év múlva le fog pattanni és ki fogják dobni, az rossz érzés és nagyon sokat harcolok ez ellen.

Hivatalosan én vezetem az irodát, és úgy érzem, hogy most már legalább annyi munka jön az én nevemre, mint az apáméra. Ez egy pici megnyugvást ad, hogy nemcsak megörökölte a kisfiú a királyságot, hanem talán van valami alapja is a dolognak. Az egymás mellett munkálkodásban abszolút harmónia van. Egyébként most egy utcában lakunk Szentendrén, borzalmas csengetések vannak esténként egy-egy üveg borral.

Két gyerekem van, Márk tizenegy, Bori hét. Márk most lesz gimnazista, Bori meg általános iskolás. Két teljesen különböző gyerek, nagyon helyesek. Márk komoly, megfontolt, tisztességes, helyes gyerek, Bori egy ilyen kis kreatív, villózó valami. Nagyon bírom őket.

 

Heléna ház - 53 lakásos társasház
Budapest VI. Káldy Gyula utca 3.

A helyszín: a belváros egy hangulatosan szűk mellékutcája, ahol korábban egy tönkrement és bontásra ítélt freund vilmos-épület állt. A "hely szelleme", a valaha volt míves nagypolgári épület építészeti erőtere "kötelezte" az építészt az értékteremtésre: nemcsak jól funkcionáló épületet tervezésére, de építészeti kompozíció, városi-utcaképi súlypont teremtésére. A beépítés zártsorú, a jobb oldali, műemlék jellegű épület és a lassan szintén elkészülő, bal oldali ún. "remington-ház" között. A pince és a földszint beépítése 100%-os, az elsőtől a hetedik emeletig "l" alaprajzú, az udvarban tetőkertet alakítottak ki. Az épület alapvetően magastetős, a tömeg mozgatásából adódóan néhol teraszokkal, tetőteraszokkal kombinálva. A mozgalmas, átlós szerkesztésű homlokzat párkányaival, erkélylemezeivel, utcai tetősíkjával és előtetőivel illeszkedik a szomszédos épületekhez, és egyúttal a földszinti idézett portál-motívummal, az újrafogalmazott, de az eredetit mintázó, főbejárat fölötti párkányával röviden egy "főhajtással" a freund házra emlékezik.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •