főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Csillag Katalin
Gunther Zsolt

 

Csillag Katalin:
...A kezdeti teljesítési kényszeren már túl vagyok mint magánember és mint építész is.

...Amikor az első gyerek jött, én egy évet teljesen rákoncentráltam, és utána kezdtem újra bekapcsolódni az építészetbe. A gyereknevelés mellett lényegében nem foglalkoztam pályázatokkal vagy akár kis családi házakkal sem. Egy év után a pelenkázásból és társaiból elegem lett; szerettem volna valami mást is csinálni. A férjemmel közösen csinálunk mindent, az építészetet és a gyereknevelést is. Persze biztos, hogy bizonyos dolgokból több jut rám, ő nem főzőcskézik annyit, mint én, de ez természetes.

...A külföldi tartózkodás szerintem mindenkinek nagyon jó tesz, az ember nyitottá válik. Azért is megy ki, mert valamit meg akar ismerni abból a világból, amiben addig nem élt.

Gunther Zsolt:
...A szellemi sekélyesség kifejezetten idegesít. Tíz évvel ezelőtt ennyire még nem vettem észre az akadályokat, vagyis az akadályok még teljesen másutt rejtőztek. Ma már úgy érzem, néhányan meg merjük azt csinálni, hogy felállunk, merünk kicsit gondolkodni, és olyan dolgokat letenni az asztalra, amelyek nem feltétlen felelnek meg a közízlésnek. Egy kicsit provokálunk, de ennek sokkal szélesebb körben kellene elterjednie, hogy kulturálisan az ember jobban érezhesse magát.

...Talán ez egy picit túlzás, de felismertük, hogy itt valami nincs rendjén, és hogy az alapoknál kellene elkezdeni kutakodni. Egy olyan plusz feladatot is vállaltunk, hogy egyre inkább a nyugat-magyarországi régióra koncentrálunk, egy picit Burgenlandra is, ahol több síkon próbáljuk az építészetet kifelé kommunikálni.

...Megpróbáltunk olyan munkák után nézni, ahol a picinek van értéke. Ha valaki a 200-500 m2-es nagyságban fontosnak érzi, hogy minőséget kapjon, akkor meg is kapja. Hogy az ember nagyobb objektumokat tesz le, az inkább zsákutca. Lehet, hogy pénzügyileg jobban megéri, de a reflektáltság szintje mindenképpen sokkal alacsonyabb. Nagyon fontos, hogy az önreflexió belépjen az építészetbe, hogy minden építész gondolkodjon arról, hogy mit is akar kifejezni.

 

AHM Fórum épület
Győr, az Audi Hungaria Motor Kft. területén
Építész: Csillag Katalin, Gunther Zsolt
Munkatársak: Szabó Tamás, Áder László, Somogyi István, Horváth Roberta, Simon Tamás, Pósa Viktor, Sallai Krisztián
Kivitelezés: 2003

Már az audi gyárterület széléről szemünkbe tűnik egy piros pont a távolban. Az objektszerűen elhelyezett pavilon a főépület előtti parkban áll. Színével csábítja, hívogatja a látogatót. Az épület a 'fórum' elnevezést kapta, mely találóan összegzi az építtetői szándékot. A találkozási lehetőségek számos formája lehetséges itt: konferencia, bemutató, sajtótájékoztató, színházi előadás, koncert. Alaprajzi elrendezése követi a multifunkcionalitást. Az előtérből három ajtó vezet a nagyterembe, mutatva a terem hármas feloszthatóságát. A leválasztást szolgáló mobil válaszfalak a terem dupla falaiban vannak elrejtve, úgy mint a gépészeti és villamossági rendszerek és a teljes sötétséget biztosító, távműködtetésű függönyök is. A mobilitás, a mozgás volt a fő szervezője az épület tervezésének. A gyorsulás és a lassulás az épület kompozíciós eleme, mely kint és bent egyaránt hat. A rámpaszerűen emelkedő tömegek egy vízszintes decken találkoznak egymással. Az egyik rámpa különlegessége, hogy alkalmanként a bemutatandó autó is fölhajthat rá.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •