főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Földes László (1959)

Felmenőim közt több neves építész van: Györgyi Géza * Giergl Kálmán * Györgyi Dénes

Szikár fegyelem + önfeledt játék

Pethő László (1970)

A századeleji avantgardisták tisztán, üresen itták a feketét. Én egy kevés tejszínnel.

Nagy terveim vannak az életben!

Földes László:
Azt gondolom, a lehetőségek ma sokkal tágabb perspektívákat nyitnak meg számunkra, mint régen. Foglalkozhatsz a magánvállalkozásoddal, nem terhel az állami bürokrácia, ez rendkívül kellemes. Az új kapitalizmus gyakran kegyetlen, néha buta, és ez sok problémát okoz, de ezekkel meg kell küzdeni.
A célom nem az, hogy elmenjek egy másik helyre, ahol könnyebb, kellemesebb életet élhetek. Az ambícióm az, hogy jobbá tegyem az életet ebben az országban. Minden állampolgárnak és minden építésznek kötelessége van ebben az országban. És ez abban áll, hogy javítsuk, kevésbé bürokratikussá, normálisabbá, magasabb minőségűvé tegyük az életet. Ha építészeti feladatom van, a legjobbat hozom ki magamból, talán az átlagnál jobbat csinálok, és akkor elégedett vagyok. Magyarországon mindenkinek a maga területén ezt kellene tennie.
Egy szellemileg és egzisztenciálisan erős irodát szeretnék, amely nem függ nagyon a kliensektől. Ahol szinte magam választhatok a munkák közül, és nem azért, mert válogatós vagyok, hanem mert ebben az esetben a minőséggel foglalkozhatok.
A másik fontos dolog, amit szeretnék, az a jó, harmonikus, barátságos, boldog család. Ezek a dolgok néha egymás ellen dolgoznak.

Pethő László:
...Tulajdonképpen jól vagyok. Igazából az Európai Uniós csatlakozás még nem érzékelhető nálunk. Az az igazság, hogy a mindennapi gondjainkkal vagyunk igazán elfoglalva. Nagyon sokat dolgozunk, nagyon kevés az időnk. Nem igazán látom, hogy mikor fogunk átlendülni ezen a holtponton, amikor egy kicsit megnyugodhatnának az emberek. Van egyfajta nyugtalanság és egy elég feszült idegállapot, ami jellemző. Van például egy rossz fogam, és hónapok óta nem tudok elmenni fogorvoshoz, és ez egy kicsit aggaszt.

...Én azt szeretném, hogy azért keressenek meg minket, mert a megrendelőnek van egyfajta képe a világról, amibe az építészettől kezdve az irodalomig nagyon sok minden beletartozik, és mi ebbe a képbe valahogy beleillünk. És ha az ő általa hozott és a mi általunk kínált képek jól összeilleszthetőek, akkor ez egy áldott helyzetet tud előidézni. Ami azután még borulhat, de én azt szeretném, hogy minket egy minőség alapján tartsanak nyilván, és nem az alapján, hogy hány embert foglalkoztatunk, és mennyit keresünk.

...Saját családom még nincsen, de nagyon sok gyerek van a családban, aminek nagyon örülök, de már tervbe van véve, hogy családot alapítok. Először a fogászat, és aztán a családalapítás...

 

Kutató-fejlesztő Központ
Pilisszentiván
Építészet: Pethő László, Földes László, Geon Építész Stúdió
Építtető: W.E.T. Magyarország Kft.

Az épület háromszintes és vízszintesen is három, jól szétválasztható traktusra oszlik. A főút felőli traktusban van az irodai szárny, három szinten. A középső traktus egy fedett átrium, mely az épület központi közlekedő zónája. A harmadik traktus a kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épületrész (tárgyalók, teakonyhák, fénymásoló, szociális blokkok, kantin, gépészet stb.). Az irodai szárnyat és a kiszolgáló épületrészt az átriumban átfutó hidak kötik össze. A fedett átriumban lévő hidak, lépcsők, folyosók attraktívvá teszik a teret és egyben tagolják is. A nagy bevilágító átrium másodlagos bevilágítást is biztosít az irodák felé. Az épület energiatakarékos kialakítása az építtető részéről fontos szempont volt, így kihasználva a telepítés adta lehetőséget, az irodaépület déli homlokzatát aktív klímafallal határolták el a környezettől. A kétrétegű üvegfal, átlagos időjárási körülmények között akár 40-60%-os fűtési energia megtakarítást eredményezhet, és kisebb mértékben csökkenti a hűtési energia felhasználást. A kettős üvegfal egyúttal nagy szerepet játszik a forgalmas főút zajterhelésének csillapításában.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •