főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Csomay Zsófia (1940)

A környezet primátusában hiszek, fontosabb azt szolgálni, mint ön-emlékművet emelni.

Magyari Éva

Csomay Zsófia:
...Semmiféle fegyverem nincs, és ki vagyok szolgáltatva a világnak, pénznek, megbízónak, mindenkinek. Viszont ha érzem a bizalmat, akkor 100%-ig minden időmet és kedvemet bele tudom oltani a dologba, és a jóérzésem nagyrészt attól függ, hogy hogyan fogadják azt, amit csinálok. Engem ennek a szakmának a szakmai részén kívül kizárólag az emberi része tud érdekelni. Ha nincs meg a kulturált fogadtatása az építészeti problémáknak, akkor a megbízó számára azok csak materiális és anyagi problémává válnak. Csak az tud áldozni egy eszmei értékért, aki megérti. És az a baj, hogy ez a megértés hiányzik. Azt hiszem, hogy majd ha egyszer a megbízók műveltsége és intelligenciája gyarapodik, akkor könnyebb helyzete lesz az építészeknek.

...Ha nem vagyok a családommal, és nem megyek el futni, akkor mindig dolgozom. Azért is alakult ki ez a furcsa életmódom, mert napközben nem voltam hajlandó főzni, mert sajnáltam rá az Isten napját, viszont el kellett látnom a családomat. A gyerekekkel mindig szerettem játszani, így rászoktam az éjszakai munkára. De igen jól érzem magam egyébként. Mint nő és mint ember ilyen amplitúdókkal élek. Egyik pillanatban kétségbe esem, bőgök, a másik pillanatban pedig irdatlan jókedvem van.

Ha nem vagyok a családommal, és nem megyek el futni, akkor mindig dolgozom. Azért is alakult ki ez a furcsa életmódom, mert napközben nem voltam hajlandó főzni, mert sajnáltam rá az Isten napját, viszont el kellett látnom a családomat. A gyerekekkel mindig szerettem játszani, így rászoktam az éjszakai munkára. De igen jól érzem magam egyébként. Mint nő és mint ember ilyen amplitúdókkal élek. Egyik pillanatban kétségbe esem, bőgök, a másik pillanatban pedig irdatlan jókedvem van.

Magyari Éva:
...Szerencsére a mi szakmánkban gyakran találkozunk olyan emberekkel, akik olyanok, mint mi vagyunk, ugyanúgy gondolkodnak, ugyanolyan természetesek, ugyanolyan szeretettel csinálják a munkájukat. Négyen vagyunk, 1976 óta együtt dolgozunk, amióta végeztünk. Barátok is vagyunk, és a gyerekeink is egymás mellett nőttek fel.

...Azt lehet érezni, hogy most a gyors, látványos, mutatós sikerek azok, amik elismertek és amiket szélesebb léptékben talán értéknek fogadnak el, de ezek számomra semmit nem jelentenek. Ezekre nem is figyel oda az ember.

...Nincs bennem hiányérzet. Jó lenne egy-két helyre elmenni és csatangolni. Inkább az hiányzik, hogy a hátamra vehessem a zsákot és arra menjek, amerre akarok, na ez hiányzik.

...Most pár éve határozottan azt érzem, hogy kevésbé megbecsült a szakma, nem mintha valaha az lett volna, de ma kevésbé fontos a tervezés. Mindig úgy érzem, hogy nem bírok többet dolgozni, de aztán persze mindig többet csinál az ember. Úgy érzem, hogy most jobban kell kínlódni, küzdeni. Sosem volt biztos, de mintha most egy kicsit bizonytalanabb lenne a talaj.

Porcelánmúzeum belsőépítészeti kialakítása, Herend, Porcelán Manufaktúra
Építész, belsőépítész: Csomay Zsófia és Magyari Éva

Aki napjainkban Herendre érkezik, már messziről megpillanthatja a herendi porcelánmúzeum későklasszicista, kétszintes épületét. E falak között születtek az első herendi porcelánok. Az 1840-es években többször átépítették, de az eredeti épületrész nem sokat változott az idők során. 1998 májusára az épület tetőterében irodákat, restaurátor műhelyt és raktárakat alakítottak ki, majd pályázatot írtak ki a múzeumi belső újjáépítésére. A felújítási munkálatoknál figyelembe kellett venni, hogy a múzeumépület (az egykori gyárépület) ma műemlék. A tervezők megtartották az eredeti épület főfalait, és igazodtak a műemlék jelleghez, azonban az új kiállítási terekben, főleg a bútorozással és a tárlókkal sikerült korszerű, mégis a hely szellemének megfelelő enteriőröket formálniuk. Az emeleten például a tervezők figyelembe vették, hogy az korábban lakóépületként funkcionált, így a padlózat, a szobaszerű teremkialakítás és a termek megközelítését biztosító folyosó megtartásával jött létre az állandó kiállítás céljait szolgáló terem-együttes.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •