főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Pelényi Margit (1951)

Az építészetről azt gondolom amit a medicinákról: ha nem okoz kárt, az már fél siker...

 

...Mai világunk rendkívül felgyorsult, ezt mi különösen így éljük meg, a rendszerváltás előtti világ posványos időszakához viszonyítva. Új és új kihívásokkal kerül szembe az építész.

...Míg a rendszerváltás előtt a lakások zöme állami pénzből, állami megrendelésre született, az elmúlt tizenöt évben a lakásállomány tulajdonosi szerkezete teljesen átstrukturálódott, az állami lakásokat privatizálták, és az új lakásokat szinte csak magántőkéből építették. Mintha a társadalom elfeledkezett volna a legszegényebb rétegekről. Néhány évvel ezelőtt elindult a szociális lakásépítési program, egy új kihívás a döntéshozóknak, önkormányzatoknak, és az építészeknek is. Erre nem nagyon volt mód felkészülni, ami részben abból ered, hogy egyfajta volumenszemlélet uralkodott, a lakásminőség sokfélesége nem számított.

...A szegénység önmagában nem jelent közösségformáló erőt. Ahol a szegények laknak, építészeti minőségét tekintve még picit a környezeténél is jobbnak kell lennie, hiszen az amúgy is nehéz helyzetben levő embereknek egyfajta méltóságot adhat ez, és másképp élhető meg a szegénység egy kellemesen formált épületben. Ebben a nagyon gyorsan változó világban ügyelni kell a környezetre, az értékeinkre, és ahol minden változik, bizonytalan, mozog, az állandóságot, a tartós értéket talán az építészet tudja leginkább képviselni.

120 szociális bérlakás Pécsett, a Kertvárosban
Építész: Pelényi Margit (Duplán Kft.),
munkatárs Ruppert Gábor

A pécsi önkormányzat pályázat útján választotta ki a tervezőt a 120, kisméretű (30 és 40 négyzetméteres) szociális bérlakás építésére. A nyertes tervet, Pelényi Margit munkáját a modern építészet fontos alapgondolatainak alkalmazásán túl az élhető épület értékeinek megteremtése jellemzi. Ez a kettősség jól kitűnik az épületek nyitott elrendezéséből, a szerkezet és a homlokzatok közti összefüggésből, illetve a finom (látvány)megoldásokból, amelyek a program személytelenségét hivatottak oldani. A házakban pezseg az élet: gyerekek rollereznek a bejárati rámpán, a beépített fa postaládákra szokatlan igénységgel kerülnek fel a nevek. A lakások három - jól egybekomponált - épületben vannak. Pelényi szemléletére jellemző, hogy különböző, egyszerű és gazdaságos megoldások variálására törekedett a sivárság és a jellegtelenség elkerülése végett. A szokványos lakótelep kubusait megbontja a henger alakú lift- és lépcsőház, amit a tervező a kapcsolt épületek forgáspontjába telepített. A vörös torony intenzitása uralkodó, a gyerekeket láthatóan vonzza is magához ez az egyetlen íves elem.
(Részlet Somogyi Krisztina ismertetéséből)

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •