főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Dankó Zsófia (1962)

"Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra." W.S.

 

...Ami nekem a fő profilom, amit szeretek csinálni, azok a meghívásos pályázatok vagy összetettebb, de kisebb volumenű munkák. Válogatok, hogy milyen munkákat vállalok el, mert ez is hozzátartozik a szabadságfokhoz, másrészt mert én a megélhetésemet igazítom az árbevételemhez, és nem fordítva. Ha van egy húzósabb időszak, amikor tisztességesen kifizetnek, akkor az embernek kutya kötelessége valami tartalékot képezni, mert a mi szakmánk nem arról szól, hogy mindig jól meg lehet élni. Jancsó Mikivel két kategóriába soroljuk a munkáinkat: vannak az árbevételes munkák, azokról nem szoktunk beszélgetni, és van a szerelemmunka, amiről beszélgetünk.

...Ez az élet kiszolgáltatott, maximális erőbedobást igényel, sok és kemény munkát. Nagyon sok rögtönzésre, átszervezésre van szükség. Szerintem ez nem egy normális élet, főleg nem egy nőnek. Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy ha egy időre kiszakadok, akkor a megbízó nem vár meg, nem elnéző. Ez egy kompromisszumos helyzet. Nyilván van, amikor az ember a magánéletét helyezi előtérbe, és azt próbálja tűzoltás-szerűen ellátni, és vannak olyan időszakok, amikor maximálisan a szakmával foglalkozik. Nincs hátország, az ember magára számíthat. Ha valakinek nincs önbizalma, ha nem érzi azt, hogy ő ezt folyamatosan tudja csinálni - és erre a nők nagy része amúgy is hajlamos -, akkor tényleg háttérbe szorul. Ez nem pedagóguspálya, amit el lehet felejteni két évre, és utána ugyanúgy ki lehet állni a katedrára.

Metodista egyházközpont Óbudán
Budapest III., Kiscelli utca 73.
Építész, belsőépítész: Dankó Zsófia

Pályázatot követően készült a többfunkciós épületegyüttes terve a szűk foghíjtelekre. Az utcáról nem is sejthető, hogy az ezernyolcszáz négyzetméternyi házban imaterem, közösségi helyiségeken kívül mélygarázs, irodák, könyvtár, lelkészlakás, otthon- és vendégszobák, a tetőtérben nagyterem található. A keskeny utca, valamint a rálátás miatt kialakult jelképszerű tömeg mellett az utcavonaltól kissé visszahúzott főbejárat már kívülről megnyitja az épületet, belépésre invitál. A belső térben a két szint magas imaterem összekapcsolható közösségi tereivel, együtt az emeleti galériával nyitott, befogadó találkozási hely. A templom térszerkezete, felületei, berendezései az oltalom, otthonosság, az emberi léptékű tér megfogalmazására törekednek az élettelen anyagok között. Nyers és egyszerű a látszó tetőszerkezet, a burkolt falazat és a falfülkeként megjelenő oltárfal. A tisztaság, rend, harmónia nemcsak a külső, hanem a belső építkezésnek is lényeges eleme. Az épület hátsó homlokzatánál átmeneti terek, teraszok, szabadtéri gyülekezeti terek biztosítják a kertkapcsolatot.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •