főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Rabb Donát (1976)
Schreck Ákos
(1976)
Alexa Zsolt
(1977)

minusplus_architects
(Minusplus Építész Kft.,
alapítva: 2002.)

Alexa Zsolt:
...Mi hárman egy team vagyunk, és ez attól működik jól, hogy mi hárman folyamatosan kommunikálunk mindenről, megosztjuk a gondolatainkat, nemcsak rajzi vagy építészeti szinten, hanem minden szinten. Volt egy időszak, amikor a munkánk és a szabadidőnk között annyira elmosódtak a határok, hogy tényleg nem lehetett különbséget tenni aközött, hogy mikor dolgozunk és mikor nem. Ez egy egyéves időszak volt, amikor mindhárman ott laktunk, ahol dolgoztunk.

Schreck Ákos:
...Jól vagyok. Látszik valami fény. Ez arról szól, hogy hogyan iktassunk az életünkbe olyan tevékenységi köröket, dolgokat, amiktől messzebb látunk.

...A mi munkánkban az a szabadság, hogy milyen pályázatokon veszünk részt, és hogyan csináljuk meg azokat. Ez az, amit mi tudunk alakítani, amibe jobban bele tudunk szólni. Hogy olyan munkákat csináljunk, amik beleillenek egy gondolkodóbb, messzebb mutató építészetbe. Valamennyi munkánkban átfogóbb feladatokat keresünk, amelyeknek a végeredménye is messzebb mutat egy konkrét épület megtervezésénél.

Rabb Donát:
...Amikor az egyetem vége felé közeledtem, édesapám akkor mesélt egy történetet. Kínában a fazekas mesterhez elmennek dolgozni fiatalok, az a cél, hogy belőlük is fazekasmester legyen. Elkezdenek korongozni, és éveken keresztül gyönyörű edényeket csinálnak, járják az országot és lesik el a technikákat. Telnek az évek, eljön a vizsgázás időszaka, és mindenkinek ki van adva, hogy csináljanak valami nagyon szép edényt. Minden diák kitesz magáért, és a lehető legnagyobb precizitással és munkakedvvel megcsinálnak valamit. Amikor leadják, a tanítómester az összeset a földhöz csapkodja. Jön a kérdés, hogy ezt miért csinálta. Mert nem az a lényeg, hogy hova jutunk el, hanem az út, ahogy eljutunk odáig.

...Megszállottak vagyunk, ez mindenképpen pozitív. Ha elmegyünk inni egy sört, akkor a másodikat már biztos, hogy építészet mellett isszuk meg. Az érdeklődésünk túlmegy azon, hogy kikapcsoljuk a számítógépet vagy becsukjuk a naptárt vagy lerakjuk a ceruzát. Folytatódik bennünk az, hogy próbáljuk előrevinni azokat a dolgokat, amikkel épp foglalkozunk vagy amikkel foglalkozni szeretnénk a későbbiekben.

Karácsony Tamás:
...Van egy dolog, ami összetartja az egészet, ez a team munka.

...Én most nem várok semmit, nincsen sem negatív, sem pozitív elvárásom. Nálam a nyitás Európa felé nem fog igazán nagy változást jelenteni. A fiúk életében, akik mindjárt a helyemre állnak, ülnek, biztosan abszolút mást jelent, mert ők pályakezdők. Nekik sem lesz egyszerű, nem hiszem, hogy csupán a nyitottság miatt egyszerűbb lenne. Nekem az első nyolc évem, amikor elkezdtem a pályát, teljesen zárt volt. Elvonultam Esztergomba, és gyakorlatilag nem jöttem Budapestre, mert még arra sem volt lehetőségem, hogy idáig eljöjjek, de ez a nyolc év egy komoly érlelési időszak volt, így visszatekintve. Ha ez nem lett volna, akkor biztos, hogy ma egy más ember vagyok. Nem volt rossz ez a dunsztolás, de lehetett volna kellemetlen is, mert lehet, hogy megbuggyanhattam volna.

...A legkisebbtől a legnagyobbig bármelyik munkát szívesen vállalom, mindegyikben megtalálom a magam örömét és az együttjátszás örömét is. Azt hiszem, hogy az lehet egy recept, hogy mindent azonos súllyal kezeljünk, a legkisebbet és a legnagyobbat ugyanúgy.

Általános és Speciális Szakiskola
Építész: Karácsony Tamás,
Minusplus - Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos

A régiók építészetének kortárs gondolkodásba emelése a mai magyar építészet egyik legfontosabb kérdése. Ez a probléma a formai kérdések mellett elsősorban a települések szerkezetének és működésének megértését, és az ebbe ágyazott, egyre nagyobb veszélybe kerülő hagyományok felfejtését teszi szükségessé. Az elmúlt két évben két iskolaépület épült csornán, a kisalföld egyik meghatározó mezővárosában, melynek szerkezete nagyrészt a régi településstruktúrát követi. A másodiknak megépült, kisebbik iskola kialakítása és működése értelmezhető úgy is, mint egy tanulmány a városról és a benne lehetséges tevékenységek formáiról. A feszes tömeget olyan útvonalak és terek metszik ki a telek kubatúrájából, amik mind a korábban itt létezett és egy kisvárosban ismert közterek modelljei. A zárt belső tércsoportok közötti folyosók, lépcsők és belső nyílt terek a város látványainak, átlátásainak, mozgásformáinak sűrített és így igen intenzív modelljét adják -az idejük java részét itt töltő, különböző mértékben sérült gyerekek így mintegy saját 'iskolát' kapnak a városról, kézikönyvet a terekhez, amiket egyébként valószínűleg bizonytalanul és korlátozva tudnának csak használni.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •