főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Benczúr László (1943)

Nem tartozom semmilyen irányzathoz . Az építészet iránti feltétlen elkötelezettségemhez Molnár Péter építész vezetett el. A tisztességes építész magatartásra az Ipartervben körülöttem lévő kollégák példáján szoktam rá.

A hely tisztelete, minőség, tisztesség...

Benczúr László:
...A mai világunknak a globalizálódott gátlástalanság az egyik keményen felerősödött morális gyengesége. Nyilvánvaló, hogy ha az építész becsületesen akarja a szakmáját gyakorolni, akkor meg kell próbálnia ezeknek a globális erőszakos kihívásoknak valahogy nem megfelelni. Ez ellen mégiscsak küzdeni kell, és meg kell találni azt a nagyon szűk és keskeny utat, amin egyáltalán valamilyen módon járni lehet. Ugyanakkor úgy érzem, hogy az embernek valahogyan igazodnia kell a mai világhoz. Ez nemcsak megélhetési kérdés, tiszteletben kell tartani a megrendelő pénzét, amit gyakorlatilag az építészre bíz rá.

...Az építészetet szolgálatnak tekintem. Hiszek abban, hogy az, amit megcéloztam, és amit el tudtam érni, az hatással van a környezetére. Hatással van a majdan a környezetében felépülő épületekre is, hatással van azokra, akik használják. És nincs nagyobb elismerés annál, mint az, hogy akiknek épült az épület, azok szeretik, tudják használni, megértik a tereit és úgy is használják, ahogy megértették.

Wéber József:
...Tulajdonképpen lehetne jobb a helyzet. Tudom, hogy azt kellene mondani, kitűnően érzem magam, köszönöm a kérdését. A szakmával kapcsolatban azt mondanám, hogy kicsit kevés a munka, illetve ha van munka, az nem építészeti jellegű. Van egy várakozás bennem, és szerintem a kollegáimban is, hogy az EU csatlakozással az építészek helyzete hogyan fog változni hazánkban.

...Az úgynevezett szocializmusban az volt a probléma, hogy annyira csődtömeg volt az egész gazdaság és társadalom, hogy gyakorlatilag nem lehetett dolgozni. Ehhez képest jóval hatékonyabb a mostani működés, viszont nagyon sok negatív dolgot vélek felfedezni, amiről nem gondoltam, hogy bekövetkezhet. Az értékrend akkor egy diktált értékrend volt, amit mindenki félre tudott tenni, és nem ezzel foglalkozott. Fel tudott állítani egy saját szubjektív, vagy egy csoportot képviselő értékrendet, ami szerintem nagyon pozitív és nagyon jó volt. Ezzel szemben most ezek a dolgok devalválódnak.

...Fontos, hogy azokat a trendeket, amik kialakulnak a világban, és az építészetet befolyásolják, viszonylag hamar megismerje az ember, felismerje az előnyeiket és a hátrányaikat, és ezeket úgy tudja használni a saját munkájában, hogy a pozitív dolgokat át tudja venni, a negatív dolgokat pedig megpróbálja elhagyni.

Millenáris Park - a volt Ganz Gyár átépítése
Építészet: CÉH Rt., Wéber József (B és C épület), Benczúr László (D és E épület), Takács Ákos (G épület), Bozsó Annamária (mélygarázs), Wallner Krisztina (park)
Park: Új Irány Csoport

Eddig leginkább családok: gyerekek, szülők, nagyszülők vették birtokukba a parkot, ami remélhetőleg sokáig kedvelt pihenő- és szórakozóhelye marad a főváros lakóinak. A hely varázsát komplexitása és újszerű kialakítása adja. A színvonalasan tervezett és megépített új részek kiválóan kapcsolódnak a régi épületekhez, melyek közül van, ami teljesen, van, ami csak részben őrizte meg eredeti formáját. A létesítmény környezete is egészen más formát mutat, mint amit korábban itthon látni lehetett: a parkban játékos-mesés játszótér van, vízfelületek és sok szabad tér, melyet a környék megszokott, városi hangulata tesz otthonossá. A millenáris park szolgáltatásainak rendszere kiérlelt koncepcióra utal. A fogadócsarnok, a színház, a hatalmas kiállítóterek a külső oldal felől is jól megközelíthetőek. A színházépülethez hangulatos szabadtéri színpad csatlakozik, amely, ha nincs előadás, a park szerves része. A földalatti parkoló pedig megoldja a vendégek járműveinek elhelyezését. Az elárvult, magára hagyott ipari tájból szinte varázsütésre bontakozott ki egy egészen új világ.

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •