főoldal 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Szöllőssy Barbara (1977)
Pyka Zsolt (1970)

Formatervezői hitvalás: a design jusson el az emberekhez, mindenkihez, es ennek egyik legjobb színtere a köztér.

Pyka Zsolt:
...Furán érzem magam. Egyrészről jól, mert mindig is izgatott, hogy mi lesz a jövő. Amikor gyerekkoromban néztem a Csillagok háborúját, azt képzeltem, hogy 2000-ben repülő autók lesznek, mint a filmben. Hát azok nem lettek, és nem azért, mert technikailag nem lehet, hanem mert mesterségesen meg van fogva a piac. Emiatt érzem magam furán, mert nem arról szól a világ, hogy az embereknek egyre jobb és jobb legyen, hanem arról, hogy legyen egy-két ember, aki nagyon sok pénzt keres a többi emberből, és ők mesterségesen fogják a piacot.

...Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt néven vannak a szobrok a Móricz Zsigmond körtéren, a mi tulajdonunk, és úgy néz ki, mintha felhúztunk volna egy kis házat a körtér közepére. Ezt valahogy át kellett adni a városnak, ami megint egy iszonyú bürokratikus dolog, egy nagy kupac papír kell hozzá. Mi ezt a két évet ingyen csináltuk végig. Nagyon furcsa volt abba belelátni, hogy ki kinek hogy tesz szívességet és ki hogy játssza el az egyik szívességkérését és miért cserébe.

...Azért mondtam, hogy furán érzem magam, mert egyfelől tök jó dolgot tanultam, szeretem, olyan dolgokat csinálhatnék, amitől jobb lesz az embereknek, de ott van egy hatalmas gát: ezek az emberek, akik a kezükben tartják és mesterségesen formálják ezt az egészet. Valahogy őket kell nagyon okosan győzködni ahhoz, hogy létrejöhessen egy-két dolog.

Köztérkavics utcabútorok
Móricz Zsigmond körtér, Budapest
Tervező: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt

A fiatal formatervezők komoly nemzetközi elismerést vívtak ki a Gaz de France, a francia gázszolgáltató vállalat nemzetközi design pályázatán elért második helyezésükkel. Ez sarkallta a tervezőket arra, hogy helyet és módot keressenek folyami kavics formájú, közösségi szellemet sugárzó utcabútor tervük megvalósításához. A budai Móricz Zsigmond körtérnek a 4-es metró beruházásához kapcsolódó felújítása, részleges átépítése remek lehetőséget adott a pályázatgyőztes "közösségi tárgyak" felépítéséhez. A természetközeli kavicsformából kibontott egyszerre organikus és modern külalakú utcabútor funkcionális értelemben amolyan különleges találkozási pont, ami várakozó és pihenő helyet definiál a téren. A tér közösségi szempontból igényelt funkcióbővülésének lényeges segítőelemei lehetnek a fűtött utcabútorok. A bútorok felnagyított "Dunakavicsokat" formáznak. Anyagukat tekintve természetes kőből készültek, belül üreges kialakításúak.

 

 

 

• design: epiteszforum.hu • 2004© •